Buekjøp?

Recurve-Drawing_400

Det kom et par spørsmål om innkjøp av egen bue på sist trening og tenkte derfor bare si at jeg nettopp vært igjennom denne jungelen. Jeg vil anbefale alle førstegangskjøpere å spørre oss som skutt en del om ALT dere lurer på FØR dere går til innkjøp. Det er levert ut forslag på to pakker til de som er interessert, og jeg sier det igjen SPØR først hvis dere lurer på noe når det gjelder disse pakkene.

Jeg tenkte sette opp noen punkter som jeg i ettertid skulle hatt med meg før jeg gikk til innkjøp av utstyr.

1. Finn ut hvilken dralengde du har. Altså lengden fra grepet ditt til der du griper om strengen når du spenner opp buen. Dette er basen til størrelsen på buen og i en viss grad også styrken på lemmene. For å finne ut av dette kan man be noen om hjelp mens man måler opp avstanden mellom fingerspissene, når man står opp mot en vegg (armene ut til sidene). Del så den summen på 2.5, og konverter resultatet til tommer da både lengder og styrke på buer er oppgitt i tommer og pund. Dette vil ihvertfall gi en peker på «beregnet» dralengde. Korrekt oppmålt dralengde får en først når skyteteknikken er på plass. Vi i klubben kan hjelpe til med dette.

2. Finn ut av hvilket øye som er dominant. Dette er mindre viktig – hvis du klarer å lukke det andre øyet ditt som du ikke sikter med når du skyter. Hvis du skyter med begge øyner åpne så er dette litt viktig i forhold til om du skal ha venstre eller høyre bue. De fleste høyrehendte har dominant høyre øye og vice versa for venstrehendte. Av og til, som i mitt fall, så er man høyrehendt med dominant venstre øye. Det resulterer i at jeg må lukke mitt venstre øye for å se blinken korrekt i forhold til der jeg sikter. Noen har problemer med å lukke et øye uten å få musklene i det andre øyelokket til å slappe av. For å finne ut av dette så kan man se på et objekt 5-10m foran deg på størrelse av en fotball. Hold begge hendene opp foran deg og lag et hull mellom tomlene og pekefingrene på en litt større størrelse enn objektet du fokuserer på. Før så hendene mot deg mens du har objektet i fokus – uten å miste fokuset. Det øyet du fører hendene mot er ditt dominante øye.

3. Når det gjelder utstyret, så er det mange nye ord og ting og tang man ikke har peiling på om man trenger eller ikke. Beste rådet her er å spørre oss andre på trening. Spør heller en gang for mye hvis du er usikker. Det eneste rådet jeg kan komme med her er å tenke igjennom litt hva du vil med bueskytingen. Kun som en avslappende hobby, eller vil du være med å konkurrere? Hvis det blir en hobby, så ville jeg satset på en rimelig trebue, lignende de vi har til utlån. Ellers så anbefaler jeg et komplett sett «olympisk» bue slik jeg og Kjerstin har. Begge typene kan utvides med andre tilbehør etter progresjon i teknikk og utførende. Trebuene kan utvides i noe mindre grad enn metallbuene. Igjen SPØR, SPØR og SPØR 😉

Når alt dette er på plass så er de som driver butikkene på nett mer enn behjelpelig med å finne korrekt utstyr for akkurat DEG!

Ikke forhast deg med buekjøp. «Feil» utstyr til deg kan gjøre opplevelsen negativ, forhindre motivasjon og videre utvikling.